dijous, 29 de novembre del 2012

25N: hi va haver efecte Eurovegas?

A partir que es van conèixer els resultats de les eleccions al Parlament del 25N, he llegit diversos comentaris en relació a un possible efecte electoral del projecte fallit del Govern de construir Eurovegas al Delta del Llobregat, en concret sobre el vot a les poblacions que n'haurien resultat afectades de forma més directa. Mirant la comparació entre els resultats actuals i els del 2010 a poblacions com El Prat o Cornellà, es veu un clar enfonsament del principal partit impulsor d'Eurovegas, CiU, alhora que s'observa una gran pujada d'ICV-EUiA, el partit polític que (juntament amb ERC) més va treballar per a aturar el projecte, tant des de les institucions com participant a la Plataforma Aturem Eurovegas.  

Tot i que sembla que fa m
olt de temps que sabem que Eurovegas finalment no vindrà a casa nostra, de fet no fa ni 3 mesos que es va anunciar, per la qual cosa seria possible que això hagués tingut un efecte electoral. Cal tenir en compte que les últimes enquestes de finals d'estiu mostraven un rebuig creixent de la ciutadania en relació a Eurovegas, especialment de la poblacde les ciutats afectades directament.


Per a comprovar-ho, he calculat la variació en el % de vot del 25N respecte les eleccions del 2010 (calculat en %) a les poblacions que haguessin quedat afectades directament si Eurovegas s'hagués instal·lat al Delta del Llobregat: El Prat, Sant Boi, Viladecans, Gavà i Cornellà. En el següent gràfic, es veu el resultat de la mitjana d'aquestes 5 ciutats (el grup "Eurovegas") en comparació a la variació de vot a tota la comarca del Baix Llobregat, a la província de Barcelona
i als resultats globals de Catalunya que van obtenir CiU i ICV-EUiA:



Com s'observa, hi ha un clara accentuació de la pujada d'ICV-EUiA i de la baixada de CiU als municipis "Eurovegas". La resta de partits (que no estan al gràfic) mostren poques variacions a aquests municipis respecte el seu resultat global, amb ERC gairebé duplicant el % de vot en tots els casos, el PSC perdent una cinquena part del seu % de vot (tot i que la baixada és una mica menor en els municipis "Eurovegas") i el PP bastant estable. Per tant, a priori sembla que hi ha un clar "efecte Eurovegas" en el resultat electoral, que perjudica CiU (perd més d'un 40% respecte el 20% a Catalunya) i beneficia ICV-EUiA (guanya un 55% en percentatge de vot respecte el 35% a Catalunya).

Ara bé, a ningú se li escapa que aquests 5 municipis del Delta del Llobregat tenen característiques socioeconòmiques i polítiques particulars respecte altres localitats de la província de Barcelona i fins i tot de la comarca del Baix Llobregat. De fet, 4 dels 5 estan entre les poques localitats on el PSC es va imposar a CiU el 25N. Per tant, per comprovar si realment es pot parlar d'un "efecte Eurovegas" crec que el més adient és comparar els resultats d'aquestes ciutats amb el d'altres ciutats amb característiques similars però no afectades tan directament per Eurovegas. En concret, he escollit 4 localitats del Barcelonès: Hospitalet, Badalona, Santa Coloma de Gramenet i Sant Adrià del Besós (grup "equivalents" al gràfic). Com en el cas anterior, he calculat la mitjana de les 4 poblacions, tal com es mostra al següent gràfic:




Com s'observa, la caiguda en el % de vot a CiU és pràcticament idèntica al grup de municipis que haguéssin estat directament afectats per Eurovegas (-45,5%) i al grup de municipis amb unes característiques Equivalents (-44,6%). Pel que fa a l'augment d'ICV-EUiA sí que s'observa un augment major, tot i que molt lleuger: del +55,9% als municipis Eurovegas al +49,9% als municipis Equivalents.

En conclusió:

- L'"efecte Eurovegas" als municipis que n'haguéssin quedat afectats directament és més baix del que sembla a priori, gairebé innexistent pel que fa a la baixada de CiU i lleuger (si és que existeix) pel que fa a pujada d'ICV-EUiA. Cal destacar que aquí s'analitza l'efecte Eurovegas sobre els 5 municipis afectats però evidentment no s'exclou que la intenció del Govern de CiU de portar el macrocomplex de casinos a casa nostra hagi estat un dels múltiples factors que expliquen la caiguda de CiU i la pujada d'ICV-EUiA i ERC a nivell català.

- La gran baixada de CiU i la gran pujada d'ICV-EUiA als 5 municipis del Delta del Llobregat s'expliquen probablement per l'eix esquerra-dreta, per una aposta de la ciutadania per un canvi en les polítiques socials i econòmiques. És el vot anti-retallades i per una alternativa d'esquerres, que caracteritza els resultats a nivell de tot Catalunya (amb l'enfonsament de CiU i la pujada d'ERC, ICV-EUiA i CUP), i que és especialment evident als municipis amb una alta proporció de treballadors i treballadores, tal com mostra l'accentuació de la baixada de CiU i de la pujada d'ICV-EUiA als 9 municipis analitzats (els 5 del Baix Llobregat i els 4 del Barcelonès).

ANNEX:

Resultat de CiU, ICV-EUiA, PSC, PP, ERC:
  


Article publicat posteriorment a e-Notícies, el 30/11/12

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada